Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт щодо відповідальності за булінг у позашкіллі

  • Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт 6393-Д, який вносить зміни до ряду законів і визначає адміністративне покарання за булінг не лише в закладах освіти, а й у позашкіллі.

    Про це повідомила секретарка освітнього комітету ВР Наталя Піпа.

    Переглянути порівняльну таблицю можна нижче або за посиланням.

    Згідно з Законом в Україні адміністративна відповідальність за булінг запроваджена лише в закладах освіти. Щоправда із цькуванням діти стикаються не тільки в школі або дитячому садочку. Такі ситуації можуть виникати в секціях, гуртках, на курсах тощо. У цьому випадку закон ніяк не захищає права дітей.

    З метою врегулювання зазначеної прогалини та захисту від булінгу учасників не лише освітнього, а також оздоровчо-виховного та навчально-тренувального процесу, на розгляд Верховної Ради України був представлений законопроєкт 6393-Д.

    За словами Наталі Піпи, протягом 2021 року в Україні розглянули 290 справ, які стосувалися булінгу. Штраф отримали 110 осіб, ще восьмеро – ще й громадські роботи. У 2022 року через війну кількість звернень знизилась: розглянули 125 справ, оштрафували 39.

    Як зазначають автори документу в пояснювальній записці, прийняття змін до законів унеможливить жорстоке поводження з дитиною, зокрема булінг, у закладах:

    • освіти,
    • фізичної культури і спорту,
    • оздоровлення та відпочинку,
    • культури

    та інших місцях і колективах.