МОН презентувало програму психосоціальної та психологічної підтримки на 2023-2024 роки

  • У межах ініціативи Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” відбулося розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я. Різні міністерства презентували свої проєкти, що загалом створюють ланцюжок системи психосоціальних послуг.

    Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

    У 26% українських підлітків уже виявлено посттравматичний стресовий розлад, такі дані надає дослідження Інституту охорони здоров’я дітей і підлітків НАМН України. Як зазначили в МОН, це великий виклик для нашої держави та суспільства, яке подекуди й досі лікується від травм минулого.

    Міністр освіти і науки Оксен Лісовий презентував проєкт МОН –  “Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти”. Він передбачає впровадження навичок психологічної стійкості на всіх рівнях освіти – від дошкільної до вищої, а також трансформацію психологічної служби в системі освіти.

    На своїй сторінці у Facebook міністр так окреслив перспективи роботи на найближчі два роки:

    “Що пропонуємо зробити у 2023-2024 роках? 

    • Через освітній процес допомогти українцям сформувати навички піклування про психічне здоров’я та вміння діяти в надзвичайних і кризових ситуаціях. 
    • Ще один крок – трансформація психологічної служби в системі освіти. Це потрібно для якісного психологічного супроводу всіх учасників освітнього процесу: вихованців, учнів, студентів, педагогічних працівників і батьків”.