День дитячої книги в Україні

  • Встановити та щорічно відзначати День дитячої книги в Україні хочуть вітчизняні письменники і видавці. Ініціативу підтримали й у Міністерстві культури та інформаційної політики. Про це йшла мова  30 січня, під час круглого столу «Дитяча книга в Україні».

    Захід відбувся у Національній бібліотеці України для дітей за участі Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, його першого заступника Ростислава Карандєєва; представників Міністерства освіти та науки; представників Держкомтелерадіо; голови  Київського осередку Національної спілки  письменників України Марії Морозенко; директора Національного видавництва дитячої літератури «Веселка» Олекcія Кононенка та багатьох інших. Загалом у заході взяли участь понад 90 учасників, серед яких, літератори, видавці, книгорозповсюджувачі, представники бібліотек тощо.

    За результатами зустрічі, учасники ухвалили рішення про підтримку громадської ініціативи щодо оголошення 30 січня Днем дитячої книги в Україні. Саме в цю дату народився славетний український письменник, класик сучасної дитячої літератури – Всеволод Зіновійович Нестайко.

    За задумом ініціаторів, встановлення та подальше щорічне відзначення Дня дитячої книги в Україні сприятиме промоції української дитячої книги, підтримці і розвитку  дитячого читання; підтримці видавців та авторів, вивченню та дослідженню дитячої книги і читання, а також – приверненню уваги до українського книговидання та літератури, підтримки видавництв, книгарень та дитячих бібліотек, поповненню бібліотечних фондів.