Всеволод Нестайко: 5 цікавих фактів про автора «Тореадорів з Васюківки»

  • 30 січня, – день народження одного з найкращих авторів дитячої літератури Всеволода Нестайка. До речі, українки, ви чули його рецепт вічної молодості? “Посміхатися частіше треба – тоді помолодшаєш”. Ми всією редакцією абсолютно з ним погоджуємося і ділимося цікавими фактами про письменника, який до останнього дня своїх 84 років залишався в душі молодим…

    Факт 1. Всеволод Нестайко народився “між рядків”

    За сімейною легендою, мати-філологиня народила хлопця в перерві між читанням Ремарка. Уже тоді акушер сказав: “Мадам, схоже, у вас народився письменник”. Таки мав рацію, тож доля Всеволода була визначеною ще в пологовому будинку! До речі, проявився талант справді досить рано – перше оповідання хлопець написав у 8-річному віці.

    Факт 2. Всеволод Нестайко виріс завдяки сну і дощу

    “Рудий африканський їжачок”, “пожежна машина” або “море горить” – так через низький зріст та руде волосся називали Всеволода в школі. Ну як тут не хотіти скоріше стати дорослим? Та рецепт було винайдено: хлопець навмисно мокнув під дощем та відправлявся спати о сьомій вечора, відомо ж, що уві сні ростуть. Непомітно Всеволод таки вимахав під два метри – ось що значить цілеспрямованість:)

    Факт 3. Дитячий письменник був батяром

    До слова про школу: поведінка майбутнього письменника за партою була далека від ідеальної, бо своїми жартами він змушував сміятися не лише однолітків, але й учителів, за що його часто виганяли з класу. Одного разу Всеволода навіть витурили зі школи, проте хлопець провів мирні перемовини з директором і залагодив проблему ще до того, як новина дійшла до матері.

    Факт 4. Всеволод Нестайко був сином січового стрільця

    У такого веселого й дотепного автора життя було далеко не таким легким і безхмарним, як у його історіях. Історичні події внесли корективи в долю родини Всеволода Нестайка: коли хлопцеві було три, його батька заарештували та вбили в концтаборі через те, що був Січовим Стрільцем та належав до Української Галицької Армії. А далі картини голоду та війни, тож хлопцю довелося швидко подорослішати, проте оптимізму Всеволод не втратив і повернувся в дитинство у своїх творах. “Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше”, – казав Нестайко про свою творчість.

    Упевнені, що вам буде цікаво прочитати і про маловідомі факти життя Маргарет Мітчелл.

    Факт 5. Письменника звинувачували в антирадянщині

    Найвідоміший твір “Тореадори з Васюківки”, який включено до авторитетного списку Г. К. Андерсона як один з найкращих творів світової літератури для дітей, викликав далеко не захоплення в радянської влади. На Нестайка доносили через “нерадянських” героїв, бо хіба можна було, щоб персонажі твору закохувалися та провалювали іспити, отримуючи двійки, коли всі думки мали б бути про партію? Та це викликало ще більший інтерес читачів, тож популярність твору росла – його було перекладено двадцятьма мовами світу, а фільм, знятий за “Тореадорами…” здобув ґран-прі на кінофестивалі в Мюнхені в 1968 році.

    Світлий, веселий, позитивний, дотепний та людяний – це далеко не всі прикметники для опису Всеволода Нестайка. Хочете додати яскравих фарб та трохи безтурботності до сірих буднів? Усім читати Нестайка, й гарний настрій гарантовано!