Житомирський школяр розробив генератор, який працює “від дощу”

  • Артур Печенюк із Житомира, учень 9 класу ліцею № 30, розробив установку, за допомогою якої можна отримувати електричну енергію від дощу. 

    Дев’ятикласник, за словами Анатолія Шубіна,  керівника гуртка “Основи науково-дослідницької діяльності” міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, створив установку, використавши синхронний двигун, який його дідусь демонтував зі старого автомобіля.

    “Такий двигун може працювати у зворотному напрямку – як генератор. Установку розмістили під ринвою, з якої збігає дощова вода, і так отримали електричний струм. Використовуючи підсилювач напруги, можна таким чином, зокрема, зарядити мобільний телефон”, – пояснив Анатолій Шубін.

    Займатися генератором Артур почав, перебуваючи в селі, щоб відволіктися від постійних думок про війну. ККД розробки – 60 відсотків, а витрачено на всі матеріали було близько 300 гривень. Щоб перевірити ефективність, ставили генератор під струмінь води у ванні й заряджали від нього мобільний телефон (потрібен підсилювач струму із USB-виходом).

    Школяр планує вдосконалювати свій винахід. За нього на Всеукраїнському конкурсі молодіжних науково-технічних проєктів “InventorUA” Артур Печенюк здобув диплом III ступеня в номінації “Нові матеріали та сучасні технології”.