Мова — зброя: цікаві факти про державну мову

  • Сьогодні в Україні відзначають День української писемності та мови.

    Цікаві факти про українську мову

    1. В українській мові налічується близько 256 000 слів.
    2. Найбільш споріднена українська мова не з російською, як дехто вважає. На першому місці за кількістю спільної лексики з українською стоїть білоруська мова. У відсотковому відношенні це 84%.
    3. Перші слова, які були записані українською мовою, — «мед» і «страва».
    4. Рекордсменом у кількості синонімів в українській мові є слово «бити». До нього можна дібрати 45 синонім.
    5. Однією з «родзинок» української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Навіть слово «вороги» має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України: «…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці».
    6. Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера «п»; саме з неї починається найбільша кількість слів. А найменш уживана — буква «ф».
    7. Найдовше слово в українській мові складається з 30 букв. Ось і воно — дихлордифенілтрихлорметилметан.
    8. В українській мові є особливі слова — паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Наприклад: я несу гусеня.
    9. Українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук штату Іллінойс). До округу входить Чикаго разом із передмістями. Усе тому, що вона одна з найбільш вживаних у цій місцевості.
    10. Дослідники довели, що чимало вживаних сьогодні українських слів і мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури.