Актуальні питання позашкілля

  • 13 січня 2021 року в департаменті освіти Житомирської міської ради відбулася нарада заступників директорів з навчально-виховної та навчально-тренувальної роботи закладів позашкільної освіти: Житомирського Центру творчості дітей і молоді, Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Житомирської міської школи хореографічного мистецтва «Сонечко», Школи юних десантників, Дитячо-юнацької спортивної школи №1, Дитячо-юнацької спортивної школи №2.

    До порядку денного наради увійшли питання, які є наразі досить актуальними: організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання, організація інклюзивного навчання як забезпечення рівного доступу до якісної позашкільної освіти, адже головним завданням позашкільної освіти є максимально розкрити потенціал кожного здобувача, в тому числі і здобувача освіти з особливими освітніми потребами.

    Заступник директора департаменту освіти міської ради Кошевич Р.Л. закцентувала увагу присутніх на питаннях формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти та інституційного аудиту закладів позашкільної освіти.

    Державна служба якості освіти України затвердила методичні рекомендації з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах позашкільної освіти. У додатку до них наведено Орієнтовні критерії та індикатори для самооцінювання освітніх і управлінських процесів закладу позашкільної освіти.

    Про атестацію педагогічних працівників закладів позашкільної освіти проінформувала головний спеціаліст департаменту освіти міської ради Єрмакова Н.О.

    Фахівець з інформаційного забезпечення департаменту освіти Головня М.В. повідомив про створення та функціонування сайтів закладів позашкільної освіти (у грудні 2020 року).

    Заступник директора з навчально-виховної роботи ЖЦТДіМ           Паламарчук Т.О. поділилася враженнями від участі у Всеукраїнському вебінарі “Позашкільна освіта в громаді: як зберегти мережу і забезпечити розвиток?”.

    Методист науково-методичного центру департаменту освіти міської ради Ковальчук О.М. запропонувала адміністраціям закладів позашкільної освіти залучити здобувачів освіти  до участі у Національному конкурсі “Благодійна Україна-2020”, Всеукраїнському конкурсі “Охорона праця очима дітей-2021”; педагогічних працівників – Всеукраїнському конкурсі “Джерело творчості”.

    Заступник директора департаменту освіти міської ради Кошевич Р.Л. підвела підсумки наради та вказала на те, що результатом позашкільної освіти мають бути індивідуальні досягнення, особистісні позитивні зміни у навчанні, вихованні та розвитку кожної дитини. Завдання – узагальнити матеріали результативності участі здобувачів освіти у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, конкурсах у 2020 році з подальшим висвітленням на сайтах закладів, департаменту освіти міської ради.