Культурний карантин: що читати і дивитися вдома

  • Бібліотеки та лекторії

    «Відкрита книга» – онлайн-бібліотека української та світової класики

    Ресурс без жодної реклами з літературними творами, які стали суспільним надбанням світової культури. Окремою рубрикою виділені твори зі шкільної програми зарубіжної та української літератури – тож знадобиться не лише аби самому пригадати класику, а й щоб підготувати школярів до виходу на навчання.

    «Project Gutenberg» – найстаріша універсальна е-бібліотека

    Сайт є громадською ініціативою та містить близько 60 тис. книг у вільному доступі: від белетристики до наукових робіт англійською, португальською, німецькою та французькою мовами. Щоправда, більшість книг тут також зразки класики або твори, які були видані давно й на них згідно американського законодавства вже не діють авторські права.

    «Europeana collections» – ресурс культурної спадщини Європи

    Оцифровані матеріали тисячі європейських бібліотек, архівів і музеїв на одному сайті. Тематичні колекції картин, добірки творів авторів і навіть пошук зразків образотворчого мистецтва за домінуючим кольором.

    Сайт є не лише онлайн-галереєю. Тут також можна знайти лонгріди англійською про культурні процеси у світовій історії та творчий шлях митців і мисткинь у рубриці «Блоги».

    WikiArt – онлайн-енциклопедія мистецтва

    Тут зібрано 250 тис творів мистецтва авторства 3 тисяч художників та художників сімома мовами, в тому числі українською.

    «WiseCow» – вільний відеолекторій 

    Лекції про історію, мистецтво, журналістику, літературу, моду, кіно й соціум. У розділах можна знайти відеоматеріали про історичних постатей та митців, а можна отримати експрес-курс про сторіччя тієї чи іншої сфери за 100 хвилин.

    Бонусом – кумедне оформлення сайту з корівками.

    «EdEra» – студія онлайн-освіти

    Проєкт намагається поєднати на одній платформі безкоштовні курси, які будуть цікаві всім  – від школярів до людей різних професій, зокрема, юристів, економістів, викладачів. «EdEra» також пропонує матеріали для підготовки до ЗНО й серії лекцій на соціальні теми: про медіаграмотність, права людини та домашнє насильство.

    Ще на сервісі є власна бібліотека з інтерактивними посібниками.

    Prometheus– українська платформа з масовими і безкоштовними онлайн-курсами.

    Лекції від Мистецького Арсеналу – курси Література на межі дисциплінУкраїнський театр: від кози до постдрами та інші.

    Кіно та про кіно

    «DOCU/SPACE» – онлайн-платформа з документалістики

    Інтернет-кінотеатр документальних фільмів про Україну. Усі проєкти були створені за ініціатив громадських організацій та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA. Історії зібрані тут – особисті розповіді про звичайних людей, які прагнуть покращити світ навколо себе. До того ж, чудова підготовка для цьогорічного фестивалю.

    А у розділі «Майстерня DOCU/КЛАС» тут можна знайти записи лекцій, дискусій та воркшопів, які відбувалися у рамках майстерні документалістики «DOCU/КЛАС» фестивалю минулі роки.

    «Довженко-центр» – відеолекції про «український Голлівуд»

    Youtube-канал центру пропонує записи кількох лекції у рамках виставки про ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління). Зокрема, виступи французького кінознавця Любомира Госейка про українське кіно 20-30-тих, яке було популярне далеко за межами України.

    Українська документалістика на Суспільне.Культура

    Оскільки Докудейс переїхав на кінець квітня, деякі документальні фільми також можна подивитись на Суспільному – або на ТВ, або онлайн. Кожного дня о 21:25 – покази і інтерв’ю з режисерами після перегляду. В програмі – «Діксіленд» Романа Бондарчука, «Божественні» Романа Бордуна, «Сірі коні» Миколи Рідного, «Історія Зимового саду» Семена Мозгового.

    Кому бракує українського кіно – є також спецпроект LB.ua «Шорт-ліст», де викладено більше 20 короткометражних стрічок – ігрових, документальних та анімаційних, а також інтерв’ю з режисерами.

    Театр і музика

    Театр в угорському місті Пекс, порожній через заборону на проведення культурних подій

    «Open Theatre» – записи вистав у поєднанні із театральними залаштунками

    Балет, опера та п’єси від багатьох театрів України на цьому сайті доповнюються інтерв’ю та матеріалами з бекстейджу.

    Також тут є відеолекції від театральної критикині Олени Мигашко про історію театру, документальні вистави й особливості сучасних перформансів.

    Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка – канал на Youtube

    Цей київський театр доєднався до низки культурних закладів, які перенесли свою діяльність в інтернет-формат. На їхньому youtube-каналі можна буде переглянути архівні записи вистав.

    Львівський академічний театр ім. Л. Курбаса – канал на Youtube

    Youtube-канал театру містить окрему добірку із відеоретроспективами вистав. Запис здійснений у 90-тих та на початку 2000-них. Постановки за мотивами Платона, Шекспіра та Ліни Костенко.

    Попри неможливість доїхати до Львова, можна дізнатися, чому роман «Злочин і кара» на сцені театру Курбаса йде під назвою «Сни».

    Метрополітен Опера

    «Богема» Пуччіні, «Травіата» Верді чи «Євгеній Онєгін» Чайковського у постановках провідного нью-йоркського театру з 16 березня тепер і в режимі онлайн. Відео вистав, записаних протягом останніх 14 років, викладають на офіційному сайті театру о 1:30 за київським часом і дивитися їх безкоштовно можна ще 20 годин після.