140 років від дня народження Олександра Олеся

  •  

    5 грудня — 140 років від дня народження Олександра Олеся, українського письменника, драматурга, поета, представника епохи символізму.

    5 грудня — 140 років від дня народження Олександра Олеся, українського письменника, драматурга, поета, представника епохи символізму.

    Песимізм, страх смерті, безвір’я, розгубленість опановували ним. Його переважно займали питання форми і естетики в художній творчості в поєднанні з абстрактною філософічністю. В цьому відношенні він мав великий вплив на ряд наступних українських поетів-націоналістів періоду 1905-1907. У 1910 письменник пише драматичний етюд лірико-символічного характеру «По дорозі в казку»: герой веде народ в казкову країну «загального щастя», але надривається в боротьбі з інертністю маси, яка закидає його камінням. Звеличення «трагічної особистості» – прототипу позбавленого підтримки мас «національного вождя» – фашиста – така ідея цього твору і ряду драматичних етюдів і одноактних п’єс Олеся.

    Після революції 1917 Олесь змушений був утікати за кордон. Мотиви розчарування переплелися в його творчості з шовіністичними закликами до повалення радянської влади на Україні. Остання збірка поета «Чужиною» відображає процес розкладання еміграції, розчарування в своїх сподіваннях і в той же час повної ненависті до радянської влади, до «москалів».

    У поезії О.Олеся, що нерозлучно зливається з поезією природи і займає таке велике місце в першій його збірці, він є майстром півтонів. Сердечні почуття зливаються з відчуттями природи. Вірші з циклу “В Криму” однаково ясні та блаженні.

    Огорнута серпанком “журби і радості”, його інтимна й громадська лірика захоплювала своїм настроєм, щирістю, свіжістю барв і мелодій, закликала до щастя й любові, сонця й свободи.