Всеукраїнський день права в закладах освіти міста

  • У пам’ять про проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини 10 грудня відзначається Міжнародний день захисту прав людини. З цієї нагоди з 9 до 13 грудня, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права, який  також стартував 9  грудня у закладах загальної середньої освіти міста Житомира.

    Метою проведення тижня  є ознайомлення школярів  із базовими знаннями про свої права, уміння використовувати їх на практиці та, за потреби, захищати.

    Впродовж тижня права  в закладах освіти проведено:

    – Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини  (10 грудня);

    – виховні уроки для дітей різних вікових категорій з метою запобігання дискримінації та насильству в школі: «Протидія булінгу в підлітковому середовищі», «Булінг та адміністративна відповідальність», «10 головних правил безпеки в учнівському середовищі»;

    – лекції, бесіди, зустрічі за круглим столом, екскурсії, майстер-класи, правові конкурси, ігри, змагання з питань реалізації і захисту прав людини: «Ти –людина, громадянин, значить, маєш права», «Людина і закон», «Я маю право…», «Наслідки злочину для особи та суспільства», «Чи знаю я закон?»,«Кримінальна відповідальність неповнолітніх», «Я – громадянин і патріот  держави».

    У  бібліотеках організовано  тематичні книжково- ілюстративні виставки, презентації видань про права людини та іншої літератури правового змісту.

    Заходи підвищують зацікавленість учнів у вивченні правознавства, розширюють їх правові знання, формують уміння співвідносити норми моралі та права, застосовувати правові знання в повсякденному житті.